Lär dig allt om plåttak och livslängd

Letar du efter ett tak med lång livslängd? Då är plåttak ett utmärkt val. Många plåttak håller i flera decennier och behöver knappt något underhåll alls. Plåttaken förenar lätt vikt med lång hållbarhet, vilket gör plåten mycket mångsidig. Tack vare sin långa livslängd och hållfasthet har plåttak använts i Sverige under hundratals år. I dag kan du välja mellan takplåtar i många olika material, med ytskiktsbehandling som ger plåttaket längre livslängd. I vår guide över plåttakens varierande livslängd får du all information du behöver inför valet av rätt material. 

Välj falsat plåttak för lång livslängd

Falsade plåttak har lång tradition och läggs på allt från villor till stora bostadshus. Att lägga falsade plåttak är ett hantverk som ger ett vackert och exklusivt intryck – oavsett byggnad. Med fals menas de uppstickande skarvarna där plåtarna möter varandra och fogas samman. Skarvarna är naturligtvis plåtens svagaste länkar, men med ordentliga falsar får du mycket lång livslängd på ditt tak. Om plåten och takläggningen håller hög kvalitet kan ett falsat plåttak ha en livslängd på uppemot 100 år. Det är samtidigt ett relativt dyrt alternativ, eftersom plåten måste bearbetas i verkstaden såväl som på plats. Med tanke på falsade plåttaks hållbarhet är det dock en investering på sikt. Billigare plåttak kan behöva bytas ut redan efter 30 år, vilket är en väsentlig skillnad.

Dubbelfalsat plåttak ger längst livslängd

Dubbelfalsade plåttak är det mest hållbara alternativet, som måste läggas av erfarna plåtslagare. Takplåten fogas samman med dubbel ståndfals – en teknik som gör taket mycket tätt och ståndaktigt. Enkelt uttryckt viks plåten en extra gång när plåten fogas samman. Därför kan ett dubbelfalsat plåttak användas på tak med mycket låg lutning, utan att förlora sin täthet och motståndskraft mot väder och vind. En anledning till detta är att dubbelfalsad takplåt är bra på att stå emot rörelser från plåten på grund av temperaturförändringar. Medellivslängden på falsad plåt med underliggande papp ligger på 35 år, beroende på material. 

Då kan du välja ett enkelfalsat plåttak 

Enkelfalsat plåttak är ett billigare alternativ som är lättare att lägga än dubbelfalsad plåt. Enkelfalsad takplåt rekommenderas på tak som lutar minst 14 grader. Det krävs alltså kraftigare lutning för att livslängden på plåttaket ska kunna säkerställas. Enkelfalsade plåttak var vanligt på hus från 1800-talet och bakåt. Först på 1900-talet började de dubbelfalsade plåttaken bre ut sig över hus och städer, med anledning av dess täta och hållfasta egenskaper. 

Skillnad på olika metaller

I dag tillverkas takplåt i många olika material, såsom koppar, aluminium, rostfritt stål, zink, mässing och koppar. Modern takplåt tillverkas med en kärna av antingen stål eller aluminium, ofta med en beläggning som skyddar mot korrosion.  

Livslängd på plåttak i galvaniserad stålplåt 

Galvaniserad stålplåt är belagd med zink, som skyddar mot korrosion – det vill säga rostangrepp. För att taket ska hålla ordentligt behövs ett ytterligare korrosionsskydd. Därför levereras ofta zinkmetalliserad plåt med en industriell färgbeläggning. Nuförtiden används galvaniserad stålplåt framförallt inomhus, men det kan också läggas på tak med hjälp av lackering och rostskyddande färg för ökad livslängd. 

En fördel med stålplåt är att det är ett starkt material som står pall för mycket påfrestning. Med tiden krävs dock ommålning för att undvika att zinken ska korrodera för fort. Livslängden på taket beror framförallt på hur tjockt zinkskikt som plåten är försedd med, i kombination med ytbeläggningens kvalitet. Att inspektera taket då och då är en insats för att förlänga plåttakets livslängd. Först när färgen börjar flagna utsätts den underliggande zinken för korrosion och då är det dags att måla om. 

Livslängd på tak i aluminiumplåt

Aluminiumplåt är ett av de vanligaste materialen på plåttak, eftersom det ger effektivt skydd mot korrosion. Aluminium behöver sällan något ytterligare skydd i form av färgbeläggning, utan målas endast om av estetiska skäl. Något som kan påverka plåttakets livslängd är kustklimat med mycket saltstänk och fukt. För att skydda taket mot korrosion kan det därför behöva tvättas regelbundet. Samtidigt ger aluminiumtak bättre skydd mot salt och sura oxider än många andra takplåtar, vilket gör aluminium till ett bra val för sjönära byggnader.

Kopparplåt

Kopparplåt är ett exklusivt material som har god korrosionshärdighet, vilket ger plåttak i koppar lång livslängd. Koppartak brukar uppskattas för hur det åldras och patineras i dess karaktäristiska ärggröna nyanser. Eftersom koppar är mjukt och formbart används det gärna på pampiga byggnader och utsmyckade tak. Koppar förekommer sällan på enkla bostäder och vanlig nyproduktion, utan syns främst på kyrkor, museer och offentliga byggnader. Mässing har liknande egenskaper som koppar, med gott skydd mot korrosion. Mässingen bildar en patina som ger korrosionsskydd i likhet med koppar. Därför har de båda materialen plåttaken jämförbar livslängd på plåttak och kan hålla i sekler.