Vi guidar dig rätt inför valet av plåt

Är du osäker på vilket plåttak du ska välja? Här på BTF Plåt får du svar på alla dina frågor om plåttak och deras fördelar respektive nackdelar. Plåttak kommer i mängder av olika utföranden och passar allt från nyproduktion till klassiska hus. Plåten är mycket populär för sin mångsidighet och hållbarhet, samtidigt som den ger ett vackert intryck. Det finns takplåt för rakare plåttak, såväl som utsmyckade tak med många vinklar och detaljer. Plåttak är lätta och hållfasta, vilket passar både kraftig lutning och flackare tak, beroende på plåtens material. I vår guide ger vi dig professionell rådgivning inför ditt val av plåtprofil.

Korrugerat plåttak

Om du är ute efter ett hållfast och robust tak är korrugerade plåttak ett bra alternativ. Korrugerade plåttak känns igen på deras karaktäristiska veck, som pressas fram för att ge stadga. Fördelen med korrugerat plåttak är att taket blir väldigt styvt tvärs över korrugeringens riktning, vilket lämpar sig för lite större spännvidder. Korrugerade plåttak kommer i olika utföranden, såsom vågkorrugerat plåttak och vågmönstrat plåttak. Vågkurrugerad takplåt är vågmönstrat, medan trapetskorrugerade plåttak har rakare traptetsmönster. Korrugerat plåttak används framförallt på plana ytor och modernare hus, snarare än äldre byggnader med många vinklar och vrår. Anledningen är just de korrugerade vecken, som gör plåten svår att forma. För finare detaljer används andra plåtstycken.  

Falsat plåttak

Att lägga falsade plåttak är en gammal metod som kräver professionella plåtslagare. I dag läggs falsad plåt på allt från stora bostadshus till villor. När plåttaket falsas fogas plåtarna samman, vilket skapar uppstickande kanter i vertikal riktning. Det är ger ett tidlöst uttryck och är ett säkert val på de allra flesta taken. En nackdel med falsat plåttak är att det är dyrt, eftersom plåten bearbetas såväl i verkstad som på plats. Man skiljer mellan enkelfalsat respektive dubbelfalsat plåttak. Det förra har skarvar som viks en gång, medan det senare har dubbelvikta skarvar och ger längst hållbarhet, men är samtidigt mycket dyrare.

Dubbelfalsat plåttak

Dubbelfalsade plåttak finns i många olika material och är ett mycket hållbart alternativ.  Dubbelfalsade plåttak läggs endast av plåtslagare med lång erfarenhet. Med dubbelfalsat menas att plåten viks en extra gång när plåtarna fogas samman. Det är en exklusiv teknik som gör att taket blir mycket tätt och hållfast. Ett dubbelfalsat plåttak är mer slitstarkt än enkelfalsade tak, men det kostar också mer att lägga. Samtidigt är dubbelfalsade plåttak det självklara valet på flackare tak. Om arbetet utförs fackmannamässigt kan dubbelfalsade plåttak ge ett bra skydd på lutningar så låga som 6 grader. 

Bandtäckt plåt

Bandtäckt plåt gör det möjligt att lägga plåttak på rulle, utan att kompromissa med kvaliteten. Tekniken kallas för bandtäckning, vilket innebär att plåten läggs i långa våder från nock till takfot. Bandtäckta plåttak är ett relativt modernt påfund, men det kan också få ett klassiskt utseende beroende på hur plåten formas. Att ha bandplåt på tak är vanligast bland alla plåttyper, vilket visar på dess mångsidighet och höga funktionalitet. Bandat plåttak passar många olika typer av hus, eftersom bandtäckningsplåt är relativt lätt att lägga. Bandplåt ger taket lång hållbarhet och får det att hålla tätt i alla väder. Med tanke på bandplåtens höga popularitet på tak är det ett säkert val, som förenar skönhet med funktion. Samtidigt kostar bandtäckt plåt en slant, i jämförelse med exempelvis klick tak.  

Klick tak

Klicktak är ett prisvärt alternativ som är lättare att lägga än många andra plåttak. Du fäster helt enkelt plåttaket med ett klick, att jämföra med klickgolv. Klicktaket blir slätt eftersom skruvarna döljs av nästa plåt som skruvas i. Falsarna överlappar varandra och när du trycker ner nästa fals, klickas den föregående i. Fördelen med att lägga plåttak med klick är att det går snabbt och smidigt. För den händiga kan klicktacket läggas på egen hand, utan behov av professionella plåtslagare. Det är helt enkelt ett bra val för dig som vill lägga plåttaket själv. Klicktak är billiga och fungerar även utmärkt på relativt flacka tak, vanligtvis ner till 14 graders lutning. Du väljer själv längd och färg på ditt klicktak 

Självbärande plåttak

Som namnet antyder ger självbärande plåttak ordentlig stadga. Självbärande plåttak är populära för takläggning över stora spännvidder och står pall för de flesta sorters bärverk.  Självbärande plåt fungerar utmärkt på flacka tak och lämpar sig väl för exempelvis trädgårdshus, skjul, förråd, industrilokaler, med mera. Självbärande takplåt är ett mycket praktiskt material, som är tätt, slitstarkt och hållbart. Det är en vanlig syn på uthus samt industriella och kommersiella byggnader, men mindre vanligt på bostäder. En nackdel med självbärande plåttak är att det kan ge ett industriellt intryck med hårda kanter, samtidigt som plåten är svår att forma. Det passar plana ytor och moderna konstruktioner, snarare än äldre hus med många utsmyckningar och mjuka former. 

Galvaniserat plåttak

Galvaniserade stålplåt används framförallt inomhus, men fungerar också bra som takmaterial. Ett galvaniserat plåttak är belagt med zink och rostskyddande färg, vilket förhindrar att zinken korroderar. Fördelen med galvaniserad stålplåt är att det är ett mycket hållfast material, som ger ordentligt skydd mot väder och vind. Galvaniserade plåttak har genomgått en process där zink binds med stålet genom elektroplätering. Allt för att ge stålet bättre skydd mot korrosion. Även om zink ger visst skydd mot rost behöver taket målas eller lackeras för att inte slitas ut för fort. Därför levereras galvaniserad plåt vanligtvis med en industriell färgbeläggning. 

Aluzink tak

Aluzink på tak står för aluminium-zink, som används för beläggning av stålplåt. Aluminium-zinkbelagd stålplåt består av en legering som innehåller aluminium, zink och en liten del kisel, vilket ger ännu bättre skydd mot korrosion än vanlig aluminiumplåt. Tack vare beläggningen med alzuink behöver taket inte målas. Många väljer därför att lägga taket med naken plåt, men med rätt ommålningssystem kan plåttak i aluzink målas om utan problem. Nakna aluzink tak är vanligast på nyare hus och byggnader, eftersom det har en väldigt modern framtoning. Nackdelar med aluzink på tak är att plåten blir väldigt hård av beläggningen. Den är därför svårare att forma än många andra takplåtar. 

Zinktak

Zinktak är mycket hållbara och ger bra skydd mot korrosion. Zinkplåt behöver minimalt med underhåll, eftersom zinken snabbt får en patinerad yta som är mycket hård och ger skydd mot rost. Zinktak är lätta att forma eftersom materialet är mjukt och enkelt att bearbeta. Därför fungerar zinkplåten bra på utsmyckade tak med många detaljer och mjuka former. Zinktakens historia går långt tillbaka i tiden, men har blivit särskilt populära i Sverige under senare år. Detta eftersom de håller väldigt länge och är lätta att underhålla.