Vi levererar plåttak i många vackra färger

Här på BTF Plåt kan du beställa plåttak i mängder av olika färger och nyanser. Vi är ditt självklara val när du letar efter en färg till ditt plåttak som både är vacker och hållbar. En fördel med många plåttak är att de lätt kan målas om, men det är viktigt att välja en plåtfärg som håller för nordiskt väder och motverkar korrosion. Oavsett om du föredrar ett stilrent svart plåttak eller letar efter ett klassiskt ärggrönt plåttak, har vi rätt färg i vårt sortiment. Vid behov hjälper vi dig att måla om ditt plåttak, helt enligt dina önskemål. Våra plåttak kräver inte mycket underhåll, men när det är dags att måla om finns vi här för dig. I vår guide finns även proffsiga tips för dig som vill måla om plåttaket på egen hand. 

Få inspiration för svart plåttak 

Svarta plåttak är ett klassiskt val som passar såväl gamla hus som moderna byggnader. Plåttak i svart går aldrig fel och finns tillgängligt i all form av plåt. Svart takplåt ger ett snyggt och sobert intryck på allt från klassiska villor med kraftigt lutande tak, till flackare tak på nyproducerade hus. Svart plåt är lika populärt på bostäder som på industriella och kommersiella lokaler. Fördelen med plåt i svart är att färgen är tålig mot väta och UV-strålning, samtidigt som den döljer smuts mycket effektivt. Det finns otaliga svarta plåttak att välja mellan och utbudet är även stort på svart plåtfärg.

Hitta rätt kulör på rött plåttak

Röd takplåt kommer i många olika nyanser. Många röda plåttak påminner om tegel eller har en färg i stil med falurött. Rött plåttak är populärt på traditionella faluröda hus med vita knutar, såväl som vita eller ljusgrå villor. Plåttak i rött är vanligast på hus i klassisk stil, men förekommer även på moderna byggnader. Du hittar även vacker röd takplåt på äldre bostadshus i stadsmiljö. Ett mycket vackert alternativ är rött falsat plåttak, som ger ett elegant och tidlöst intryck. Med rätt takplåt i röd färg lyfts hela fasaden, där takets vackra detaljer kommer fram tydligare än på mörkare plåttak. Samtidigt kan röda plåttak behöva något mer underhåll och med tiden mattas färgen av på grund av bland annat UV-strålning från solen.

Höj stilnivån med ärggrönt plåttak

Ärggrön takplåt är ett stilfullt val som gör sig utmärkt på klassiska hus. Ärggrönt falsat plåttak ger ett lätt och elegant intryck på ljusa villor med stora, böljande tak. Det är en färg som får taket att komma till sin rätt, med alla dess vackra detaljer kring skorstenar, takfönster och utsmyckningar. Ärggrönt plåttak förekommer även på faluröda och svarta hus, men är vanligast på vita eller andra ljusa byggnader. Den ärggröna färgen påminner om naturligt missfärgad koppar, som finns på många äldre pampiga byggnader i gamla städer. Ordet ärg syftar just på den blågröna missfärgningen som drabbar brons eller mässing på grund av en kemisk reaktion. Missfärgning till trots är ärggrönt mycket populärt för sin vackra blågröna nyans. Därför levereras ärggröna plåttak i dag på konstgjord väg – en process som annars tar flera decennier tills den ärggröna plåten träder fram. Precis som för andra ljusare plåtfärger kan ärggrön takplåt behöva lite mer underhåll och rengöring, även om patinan har naturliga skiftningar som döljer smuts väl.  

Håll det stilrent med grått plåttak

Grå färg på plåttak finns i allt från riktigt mörka toner till ljusa alternativ, beroende på ditt tycke och smak. Mörkgråa plåttak är ett klassiskt alternativ till svart, som ofta förekommer på villor, radhus och bostadshus. Ljusgråa plåttak är lite ovanligare och färgen syns oftast på modernare hus. Grå plåttak är mycket praktiska eftersom de maskerar smuts mycket effektivt. Många väljer grått plåttak i kombination med vita fasader, men du hittar även grå takplåt på exempelvis röda hus och byggnader i mörkare färger. Det är ett säkert val, som minimerar behovet av underhåll.

Välj vitt plåttak för att lätta upp omgivningen

Takplåt i vit färg är ett lite ovanligare val, som framförallt pryder nyare hus. Vitt är omåttligt populärt på fasader och interiörer, samtidigt som det blir allt vanligare även som takfärg. Ett vitt plåttak ger en lätt och luftig känsla och förekommer nästan bara på ljusare byggnader. Att andra plåtfärger är vanligare beror förstås på att vitt plåttak anses vara relativt opraktiskt i förhållande till mörkare kulörer. Vita plåttak kräver ofta mer underhåll på grund av att missfärgningar och smuts syns tydligt. Samtidigt finns det bra glatt takplåt i vit färg, där smuts har svårt att fästa medan vatten lätt rinner av. Ett vitt plåttak påverkas heller inte av blekning och ger naturlig svalka på sommaren. Det är ingen slump att hus på varmare breddgrader ofta har tak i ljusare färger.  

Tips för att måla om plåttak

Även om plåttak behöver sparsamt med underhåll måste många plåttak målas om då och då. Det gäller särskilt takplåt som riskerar att korrodera utan rätt ytbehandling. Det är ofta bäst att anlita professionella takmålare, men händiga personer kan också måla om på egen hand. Vi på BTF Plåt hjälper dig gärna med ommålningen och ger dig även smarta tips på hur du målar om plåttaket själv på bästa sätt. Eftersom takplåt kommer i många olika material är det viktigt att hitta en färg som fäster för lång hållbarhet. Så länge färgen är rätt kan de flesta plåttaken målas om utan problem, så länge förarbetet och ommålningen sker fackmannamässigt. 

Måla om plåttak steg för steg

  1. Inledningsvis måste taket inspekteras för att ta reda på vilket färgsystem som använts, i fall att taket har målats om tidigare. Om den nya färgen inte fungerar med befintlig täckning kan ommålningen få undermålig vidhäftning.
  2. Gör rent taket grundligt genom att borsta bort all smuts och annat löst material. Var noga ut i kanterna och eventuella falsar.
  3. Börja med att spola rent taket med högtryckstvätt. Tvätta plåttaket med ett tvättmedel som löser upp fett. Välj gärna ett alkaliskt avfettningsmedel. Rugga upp ytan med scottbright. Spola rent ytterligare en gång för att få bort avfettningsmedel och scottbright.
  4. Om taket har börjat rosta är det viktigt att skrapa bort all rost. Du använder med fördel en lämpliga skrapa eller stålborste. 
  5. Beroende på hur slitet taket är står valet mellan att slipa bort all färg eller endast partier som flagnar. Lösa flagor måste alltid tas bort och det mest säkra valet är att slipa ner så mycket färg som möjligt, utan att skada den underliggande plåten i onödan. 
  6. Grundarbetet är avgörande för att färgen ska hålla länge. Naken plåt behöver grundmålas med en rostskyddande primer. Se till att måla ut i alla hörn och kanter.
  7. Måla taket två gånger med en täckande plåtfärg. Var noga med att måla tillräckligt tjockt för att plåttaket ska bli tätt och korrosionsskyddat.